Excursies

Hemelvaartexcursie 2024

Van 9-05-2024 t/m 12-05-2024 zijn leden van de Twentse Geologische Vereniging (voorheen de GEA Kring Twente) op Hemelvaarts-excursie geweest naar het Fichtelgebergte in Duitsland.

Peter van der Berg heeft hiervan een verslag gemaakt.

Dinsdag 7 mei, woensdag 8 mei

 

Peter en Marja waren maandag al aangekomen en dezen dagen een soort “voorexcursie” gedaan door meerdere zoekplekken ook met eigen ogen te zien. 

Verder wat bezichtigingen gedaan van musea, want dinsdag was nog een natte dag, woensdag was het gelukkig droog!!

Woensdagmiddag druppelden de deelnemers langzaam binnen en begon de hemelvaarts-excursie pas echt.

 

Donderdag 9 mei

Vandaag de groeves in. De eerste groeve, de Zufurt in Tröstau bestond eigenlijk alleen maar massief graniet, bijna zonder holtes, dus bijna geen vondsten. Hans Groen had gelukkig nog een stuk met wat torberniet gevonden.

We waren om 9.45 in de groeve en gingen om 12.45 een beetje gedesillusioneerd weg. 

Op naar de in 2013 stil gelegde mamer-groeve Holenbrunn. Ik stelde me er niet veel van voor, temeer ik even was gaan kijken in de “groeve”. 

De hele groeve bestond nu nog uit 1 blok marmer, een vijver en verder was hij dicht gegooid met bouwafval. Heb toch de eigenaar maar gebeld en deze gaf aan dat er een oude Abraum-halde wat voor hem afval was. Hierop konden volgens hem, nog leuke zaken te vinden zijn zoals calciet en fijne kwarts naalden in holtes.

Wij (Herman H, Nynke en Peter) hebben daar een schitterende vondst gedaan van stukken die bezaaid waren met holtes en daarin heel veel kwarts naalden.

We waren er om 13.15 uur en gingen tegen 15.30 uur (moe maar voldaan) terug naar de auto's.

De rest van de groep wilden al eerder naar het hotel, zij zagen de klim naar de halde niet zitten.

 

Vrijdag 10 mei

Vandaag op 3 plekken geweest. Eerst rond de Gleißinger Fels om daar hematiet te zoeken; prima vondsten voor allemaal. Ik heb twee Duitse kindjes enthousiast gemaakt voor mineralen door ook ze te laten hakken met geologen-hamers in rotsblokken die stijf van de hematiet stonden. Ze waren extreem gelukkig met hun vondsten die ze zelf geklopt hadden.

Later zijn we naar de Archer Wiese geweest. Helaas stond de luzerne al 20 cm hoog dus was er niets te vinden. Wel een mooie omgeving en heel veel roofvogels.

Als laatste zijn we naar de Reinersreuth-groeve geweest (was een oudere -graniet groeve, deels stil gelegd) .

Na wat problemen met het vinden van de ingang zijn we daar een 1,5 uur aan het kloppen geweest (Marius en ik hebben de boorhamer het werk laten doen, was top!!!!) maar de resultaten vielen tegen (ook bijna geen holtes te ontdekken). Hebben nog wel en blok graniet gevonden met een (vermoedelijke) laag schörl aan de zijkant. Met beitels haast niet te verwijderen, maar met de boorhamer van Peter ging het prima.

Marja en Peter zijn later in de middag nog weer naar de Holenbrunn geweest om nog eens een keer te kijken op de Abraumhalde (misschien ook om mijn moker te zoeken die ik daar “kwijt” geraakt was). Gelukkig later van Nynke terug gekregen, de moker was in haar emmer terecht gekomen. Wel nog wat stukken met vele kwarts-naaldjes in holten gevonden.

 

Zaterdag 11 mei

We hebben de groep gisteren opgesplitst

Hans G, Herman H, Marius, Fred en Wim zijn naar de streuberg-halde geweest. De rest (inclusief de dames) zijn met Hans S naar Buttenheim geweest.

Top weer (eigenlijk te warm) en leuke vondsten. Ook de halde-gangers hadden leuke vondsten, Herman H met een uranocirciet-kristal van ca 0,5 cm spande de kroon.

Na het eten besloot het restaurant dat ze ook moesten bijdragen aan de feestvreugde, ze trakteerden op een toetje bestaand uit bladerdeeg met kersen en ijs.

Hans S hield een slotspeech waarin hij Hans vd H en mij dankte voor de top organisatie en de algemene conclusie was dat we dit volgend jaar maar weer moesten doen. Dat kon ik alleen maar beamen.

 

Zondag 12 mei

Iedereen is vanmorgen rond 9 uur vertrokken en allen waren moe, maar zeer voldaan later in de middag weer thuis.

 

Peter van der Berg.

Groeve Steltenberg Hohenlimburg

 

Gisteren (20-10-24) zijn we met de Twentse Geologische Vereniging naar de Steltenberg in Hohenlimburg(Hagen) geweest. 

De groep bestond uit ca 18 personen, waaronder een aantal kinderen en jongeren. 

Het was de hele dag pracht weer (droog, af en toe een zonnetje, weinig wind en ca 17 °C) en er werden leuke vondsten gedaan.

Dit kwam mede door het feit dat er woensdag op 2 niveaus gesprongen was. Hierdoor lag er veel materiaal, met veel holtes. Erwin had een blok ontdekt waar veel holtes in zaten die volledig met kwarts en calciet kristallen doortrokken was. Sommige holtes bleken eigenlijk mini-kluften te zijn!! 

Helaas was het zaterdag heel regenachtig geweest; gevolg was dat je soms tot over de enkels  in de drab stond. 

Als je alles op een rijtje zet hebben we gisteren een topdag gehad

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.