Nieuws van de Algemene lezingen

 

31-10-2024

Fluorescentie, een zoektocht.
Door Jeroen van Gessel

28-11-2024

Geologie en fossielen van de Eifel

Door Paul Hille

Nieuws van de Algemene lezingen

 

 

28-11-2024

Geologie en fossielen van de Eifel

Door Paul Hille

Nieuws van de werkgroepen.

 

Werkgroep Mineralogie

Donderdag 07-11-2024

Het onderwerp van deze avond was Septari. Didi Vijge had de voorbereiding ter hand genomen en een avondvullend programma gemaakt. Allereerst  een diavoorstelling met een aantal voorbeelden en daarna de uitleg op papier over Septari van Rolf Egberink.

Aan de hand van drie foto's werden in groepjes van drie een aantal vragen hierover genoteerd. Uit de vragen ontstond een levendige discussie: 'Wat zijn nu precies Septari?'. De aanwezigen werden het niet helemaal eens.

Als laatste kwamen de meegebrachte voorbeelden aan bod. Uitgespreid op een grote tafel kon iedereen over zijn stukken het hoe en wat vertellen.

Het was voor de deelnemers een leerzame en gezellige avond.

Voor meer informatie:

https://stapelvanstenen.nl/feit-of-fabel-septarie-ontstaat-uit-overleden-dieren/.
 

 

 

Nieuws van de werkgroepen

Werkgroep Petrografie
 

Donderdag 14 november 2024

Tijdens deze werkgroep avond werd de naam petrografie (gesteenteleer) eer aangedaan. Onder leiding van Jan Velthuis werd geprobeerd om in vier rondes telkens zes verschillende, door de aanwezigen meegebrachte stukken gesteente of zwerfstenen te herkennen. 
Van de meeste stukken werd vrij eenvoudig vastgesteld of het ging om stollings-, afzettings-, of omzettingsgesteente. Binnen stollingsgesteente lukte het ook nog wel om vulkanisch of dieptegesteente aan te wijzen, maar een stap verder, graniet of porfier werd al een stuk moeilijker, om van monzoniet maar helemaal te zwijgen.
Met een trucje lukte het ook om het verschil tussen zandsteen en kwartsiet aan te wijzen; een druppel water trekt wel in zandsteen en niet in kwartsiet.
Bij de zwerfstenen waren nog twee gidsgesteenten (stenen waarbij duidelijk is vast te stellen wat de plaats van oorsprong is) te bewonderen: het zwart-witte Refsundgraniet en het bonte Smålandgraniet.
In een enkel geval konden we er met zijn allen geen chocola van maken, wat dan weer leidde tot vermakelijke discussies met allerlei wilde opties. Al met al een leuke en ook leerzame avond.

Nieuws van de werkgroepen
Werkgroep Micromounts 

Donderdag 21-11 was de werkgroep micromounts weer bijeen. Ondanks de afzegging van een aantal leden waren we met z’n twaalven. 

Bert Timmerman had een diapresentatie voorbereid met als onderwerp ‘Veel’ voorkomende mineralen in de Clara deel II als vervolg op een presentatie op 20-4-2023. Deze zijn vaak makkelijk te vinden, echter lang niet altijd. Veel hangt af van het aanwezige materiaal en uit welk deel van de groeve het komt. Een aantal mineralen zijn gebonden aan een bepaalde paragnese.

Aan de hand van een 140 tal foto,s door Bert gemaakt en uit zijn eigen verzameling kwam een groot aantal verschijningsvormen en kleuren aan bod mondeling toegelicht.

Na de pauze kwamen er een paar dozen met stukjes uit de Clara op tafel. De TGV heeft een paar hele mooie en uitgebreide verzamelingen geschonken gekregen. Bert had de mineralen uit de Clara uitgezocht en nagekeken. Iedereen mocht uitzoeken wat hij of zij wilde hebben.

Aan het eind van de avond waren de dozen leeg en ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

Ook voor leden die geen micromounts verzamelen zijn dit soort avonden mooi en leerzaam

 

Nieuws van de werkgroepen

Werkgroep Fossielen

Donderdag 24-10-1024 heeft Henri Jansen een powerpointpresentatie verzorgd over de door hem samen met Albert Eshuis ingerichte expositie van fossielen in het Natuurhus in Almelo. Henri ging in op het thema van de expositie en de keuze van fossielen die tot en met januari worden geëxposeerd op het adres Hagenborgh 4 (Open di. t/m do. van 10.00-17.00 uur en vrijdag van 10.00-18.00 uur).  De toegang is gratis

Henri schonk naast verschillende topstukken ook aandacht aan zijn specialisme: fossielen uit Miste.

Er kwamen mooie en bijzondere vondsten aan bod. Hij gaf op deskundige wijze uitleg over zijn vondsten.

Een leerzame lezing ook voor de fossielen analfabeten.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.