P. van der Lijnonderscheiding 2024
uitgereikt aan Herman Akkerman
In het Museum Schokland ontving ons lid Herman Akkerman uit Lonneker op 23 november 2024 de P. van der Lijnonderscheiding 2024 uit handen van burgermeester Roger de Groot van de gemeente Noordoostpolder (Foto). Akkerman kreeg deze eervolle onderscheiding voor zijn inzet op het gebied van de paleontologie zowel als zijn vrijwilligerswerk voor het Natuurmuseum Enschede en vervolgens de Museumfabriek. De gelauwerde specialiseerde zich de afgelopen dertig jaar in het verzamelen van fossielen uit de geologische periode Jura door wekelijks naar zandafgravingen bij Neuenkirchen in Duitsland te gaan. Deze fossielen worden door hem met speciaal gereedschap uitgeprepareert en vervolgens professioneel op foto vastgelegd. De laudatio in relatie met de toekenning werd uitgesproken door Percy van Keulen. Voorzitter van de Commissie Van der Lijn-Boelens-Hellinga is prof.dr. Jelle Reumer uit Utrecht.
31-10-2024
Fluorescentie, een zoektocht.
Door Jeroen van Gessel
28-11-2024
Geologie en fossielen van de Eifel
Door Paul Hille
31-10-2024
Fluorescentie, een zoektocht.
Door Jeroen van Gessel
Het begin was een uitleg wat fluorecsentie is en hoe het ontstaat. Energie omdat electronen in een molecuul van baan wisselen.
Daarna volgde een interessant en mooi deel met foto's van mineralen van verschillende vindplaatsen uit de gehele wereld. Voorzien van de nodige tekst en uitleg.
Nade lezing was er gelegenheid om stenen te testen. Jeroen haad en grote UV kast bij zich met de drie soorten UV lampen. Ook had hij zelf een aantal stenen meegebracht.
Kortom een mooie lezing.
28-11-2024
Geologie en fossielen van de Eifel
Door Paul Hille.
Een mooie lezing met eerst de uitleg over het ontstaan en de geologie van de Eifel en daarna een aantal vindplaatsen van fossielen. Het geheeel werd ondersteund door een dia presentatie met prachtige foto's uit de verzameling van Paul.
Zo'n 25 leden gaven acte de présence en genoten van het verhaal van Paul.
Werkgroep Mineralogie
Donderdag 05-12-2014
Sinterklaasavond.
Dat het bij de TGV niet altijd om geologie gaat blijkt dat we elk jaar rond Sinterkaas gewoon een gezellige avond houden.
Onder het genot van een kruidnootje en een stukje speculaas wordt er een spelletje gespeeld waarbij er gedobbeld wordt om een aantal leuke cadeautjes. Het feit dat er, afhankelijk van het getal dat er gegooid wordt, cadeautjes gepakt, weer afgepakt, doorgeschoven naar de buurman, uitgepakt mogen worden en uiteindelijk mee naar huis mogen, leidt tot hilarische toestanden.
De inhoud van de pakjes is het enige wat met geologie te maken heeft. Mooie mineralen en fossielen.
Het is gewoon domweg een leuke, gezellige avond.
Donderdag 07-11-2024
Het onderwerp van deze avond was Septari. Didi Vijge had de voorbereiding ter hand genomen en een avondvullend programma gemaakt. Allereerst een diavoorstelling met een aantal voorbeelden en daarna de uitleg op papier over Septari van Rolf Egberink.
Aan de hand van drie foto's werden in groepjes van drie een aantal vragen hierover genoteerd. Uit de vragen ontstond een levendige discussie: 'Wat zijn nu precies Septari?'. De aanwezigen werden het niet helemaal eens.
Als laatste kwamen de meegebrachte voorbeelden aan bod. Uitgespreid op een grote tafel kon iedereen over zijn stukken het hoe en wat vertellen.
Het was voor de deelnemers een leerzame en gezellige avond.
Voor meer informatie:
https://stapelvanstenen.nl/feit-of-fabel-septarie-ontstaat-uit-overleden-dieren/.
Donderdag 14 november 2024
Tijdens deze werkgroep avond werd de naam petrografie (gesteenteleer) eer aangedaan. Onder leiding van Jan Velthuis werd geprobeerd om in vier rondes telkens zes verschillende, door de aanwezigen meegebrachte stukken gesteente of zwerfstenen te herkennen.
Van de meeste stukken werd vrij eenvoudig vastgesteld of het ging om stollings-, afzettings-, of omzettingsgesteente. Binnen stollingsgesteente lukte het ook nog wel om vulkanisch of dieptegesteente aan te wijzen, maar een stap verder, graniet of porfier werd al een stuk moeilijker, om van monzoniet maar helemaal te zwijgen.
Met een trucje lukte het ook om het verschil tussen zandsteen en kwartsiet aan te wijzen; een druppel water trekt wel in zandsteen en niet in kwartsiet.
Bij de zwerfstenen waren nog twee gidsgesteenten (stenen waarbij duidelijk is vast te stellen wat de plaats van oorsprong is) te bewonderen: het zwart-witte Refsundgraniet en het bonte Smålandgraniet.
In een enkel geval konden we er met zijn allen geen chocola van maken, wat dan weer leidde tot vermakelijke discussies met allerlei wilde opties. Al met al een leuke en ook leerzame avond.
Donderdag 21-11 was de werkgroep micromounts weer bijeen. Ondanks de afzegging van een aantal leden waren we met z’n twaalven.
Bert Timmerman had een diapresentatie voorbereid met als onderwerp ‘Veel’ voorkomende mineralen in de Clara deel II als vervolg op een presentatie op 20-4-2023. Deze zijn vaak makkelijk te vinden, echter lang niet altijd. Veel hangt af van het aanwezige materiaal en uit welk deel van de groeve het komt. Een aantal mineralen zijn gebonden aan een bepaalde paragnese.
Aan de hand van een 140 tal foto,s door Bert gemaakt en uit zijn eigen verzameling kwam een groot aantal verschijningsvormen en kleuren aan bod mondeling toegelicht.
Na de pauze kwamen er een paar dozen met stukjes uit de Clara op tafel. De TGV heeft een paar hele mooie en uitgebreide verzamelingen geschonken gekregen. Bert had de mineralen uit de Clara uitgezocht en nagekeken. Iedereen mocht uitzoeken wat hij of zij wilde hebben.
Aan het eind van de avond waren de dozen leeg en ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.
Ook voor leden die geen micromounts verzamelen zijn dit soort avonden mooi en leerzaam
Donderdag 19-12-2024 Lezing van Dick Schlüter over de 2024 over zijn vondsten fossielen en mineralenuit de Molerklei en de aslagen op het eiland Mors in de Limfjort in Jutland, Denemarken.
Na een uitgebreide en interessante uiteenzetting over de geologie en het ontstaan van het gebied volgde een mooi verhaal met talloze foto's over de eigen vondsten en de collectie van de het Furmuseum en het Molermuseum.
Vondsten van mineralen en o.a. vissen, schidpadden, haaientanden, versteend hout, bladeren, waterjuffers en libellen en een aantal vogels.
Bijzonder aan deze fossielen is de gedetaillerdheid van de afdrukken.
Ook nu zijn de vondstmogelijkheden heel goed. Informatie wordt gaarne gegeven door de musea.
Donderdag 24-10-1024 heeft Henri Jansen een powerpointpresentatie verzorgd over de door hem samen met Albert Eshuis ingerichte expositie van fossielen in het Natuurhus in Almelo. Henri ging in op het thema van de expositie en de keuze van fossielen die tot en met januari worden geëxposeerd op het adres Hagenborgh 4 (Open di. t/m do. van 10.00-17.00 uur en vrijdag van 10.00-18.00 uur). De toegang is gratis
Henri schonk naast verschillende topstukken ook aandacht aan zijn specialisme: fossielen uit Miste.
Er kwamen mooie en bijzondere vondsten aan bod. Hij gaf op deskundige wijze uitleg over zijn vondsten.
Een leerzame lezing ook voor de fossielen analfabeten.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.